Coffee around the world

Koffie wordt over de hele wereld gedronken maar ieder land heeft haar eigen gebruiken. Ga je binnenkort op reis of wil je graag weten hoe koffie in het buitenland wordt gedronken? Lees dan snel verder.

Turkije
Turken zijn dol op thee, maar ook koffie is een zeer geliefde drank. De Turkse koffie is zeer sterk en wordt daarom veel in combinatie met zoete hapjes of snoepjes gedronken. Daarnaast is het gebruikelijk om alleen na een maaltijd koffie te drinken, en dan niet meer dan één kop. De suiker in de koffie wordt niet achteraf maar tijdens het bereiden aan de koffie toegevoegd. Nadat de koffie gedronken is blijft er koffiedik over waaruit sommige Turken claimen de toekomst te kunnen voorspellen.

Bosnië
De Bosnische koffie is vergelijkbaar met de Turkse koffie en wordt gebruikelijk geserveerd met een glas water, suikerklontjes en rahat lokum (een soort noga). De Bosnische koffie is net als de Turkse koffie zeer sterk en wordt hierdoor graag gecombineerd met zoetigheden. In Bosnië is het daarnaast een gewoonte om eerst een hapje van een suikerklontje te nemen voordat er een slok koffie wordt genomen.

Ethiopië
Koffie drinken in Ethiopië is echt een ritueel. Er wordt veel tijd (minimaal een uur) voor uitgetrokken. De koffie wordt geserveerd in drie rondes: abol, tona en baraka. Tijdens het bereiden van de koffie wordt er eerst suiker in de kopjes gedaan. Daarna wordt pas de koffie en het water toegevoegd. Het is gebruikelijk om eerst rustig de aroma’s goed op te snuiven en vervolgens de koffie zeer langzaam te drinken. Een ware beleving.

Verenigde Staten
Amerikanen nemen in tegenstelling tot het Ethiopische volk weinig tijd om koffie te drinken. Een kop koffie, ook wel de zogeheten “cuppa joe” wordt hoofdzakelijk gebruikt als een middel om weer een extra dosis energie te krijgen. Koffie wordt meestal voor onderweg besteld of tijdens het werk gedronken. Een goed koffieapparaat op de werkplek is daarom ook onmisbaar.

Spanje
Spanjaarden drinken graag koffie tijdens het ontbijt, brunch of na de siësta. Cortado, een espressovariant met warme melk, is één van de meest populaire koffiesoorten in Spanje. Volgens de Spanjaarden helpt de warme melk bij de koffie om maagzuur tegen te gaan.

Italië
Italië staat bekend om haar heerlijke koffie en de vele gewoontes die erbij horen. In principe wordt koffie alleen na een maaltijd gedronken. Nooit voor of tijdens het eten. Mocht dit toch het geval zijn dan is het alleen espresso zonder melk. Het is niet beleefd om espresso voor onderweg mee te nemen. Espresso moet snel gedronken worden aan de bar waar je de koffie besteld hebt. Het is ook niet, zoals in Nederland, gebruikelijk om na het avondeten een cappuccino te drinken. Dit kan echt alleen in de ochtend. Sommige Italianen houden er verder van om laat in de middag of s ‘avonds een beetje likeur aan de koffie toe te voegen.

Frankrijk
In Frankrijk wordt er eigenlijk nooit filterkoffie besteld. Koffie wordt alleen in de ochtend of na een dessert gedronken. De zogeheten “cafe au lait” (koffie met veel melk) wordt in de ochtend uit een brede mok gedronken zodat de croissant erin gedoopt kan worden. Koffie met slagroom of een extra smaakje is niet populair bij de Fransen. 

Zweden
In Zweden is het bijvoorbeeld heel gebruikelijk om een gratis tweede kopje koffie te krijgen als je eerste op is. In Zweden wordt minimaal één keer per dag een koffiepauze ingelast. Dit is een moment om te rusten en de sociale contacten te onderhouden.